Διαμαρτυρία Γκαράνη γιατί οι γονείς του σχολείο Κοσμίου ενήργησαν μόνοι τους και απέσπασαν χρηματοδότηση για την επισκευή του από την γ.γ. του Πρωθυπουργού

Πρίν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου ανακοίνωσαν ότι δόθηκε λύση στην αποκατάσταση των κτιριακών αναγκών του σχολείου με την χρηματοδότηση των αναγκών τους από την Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού όπου και απευθύνθηκε η Διεύθυνση του Σχολείου.

Το σχολείο είναι ανάγκη από συντήρηση και επισκευές στις κτιριακές του εγκαταστάσεις και αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο, στο πρόσφατο παρελθόν με τους γονείς να διαμαρτύρονται πολύ συχνά για τα προβλήματα του σχολείου χωρίς να υπάρχει η ανταπόκριση από την Δήμο.

Μάλιστα σε ένα από τα Δημοτικά Συμβούλια ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τις επισκευές-συντηρήσεις των σχολικών μονάδων δήλωσε ότι τα χρήματα που υπάρχουν για τις συντηρήσεις διανέμονται στα σχολεία αξιολογώντας την σοβαρότητα των ζημιών που έχουν. Εδώ να σας θυμίσουμε ότι το σχολείο είχε πολλά προβλήματα με σοβάδες να πέφτουν, με λούκια να κρέμονται τα οποία επισημάνθηκε πολλές φορές στην διοίκηση του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, μετά και την ενημέρωση που είχε για την χρηματοδότηση που πήρε το σχολείο, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού διαμαρτυρόμενος για την χρηματοδότηση που απέσπασε το εν λόγω σχολείο με ένα ποσό που όπως ισχυρίζεται είναι “υπερδιπλάσιο από την επίσημη χρηματοδότηση

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

Κατ’ αρχάς, ως Δήμαρχος Κομοτηνής θα ήθελα να σας μεταφέρω τις θερμές προσωπικές μου ευχαριστίες, αλλά και σύνολης της Δημοτικής Αρχής, για την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων από αυτά που μας αποστέλλει το Κράτος προς τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού Κοσμίου του Δήμου Κομοτηνής για τον εξωραϊσμό του σχολικού συγκροτήματος.

      Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο μοναδικός υπεύθυνος εκ του νόμου για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση των όποιων τεχνικών παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες είναι οι Δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες.  

      Πώς είναι δυνατόν να εκτελούνται εργασίες από φορείς που δεν έχουν καμία απολύτως θεσμική ευθύνη και ταυτόχρονα να έχει εκ του νόμου ο Δήμος την απόλυτη ευθύνη για τη σωστή εκτέλεση των εν λόγω εργασιών;

Θα μου επιτρέψετε επιπρόσθετα να σας ενημερώσω ότι κατά το τρέχον έτος για τη συντήρηση των 62 σχολικών μας κτηρίων το Υπουργείο Εσωτερικών μας διέθεσε το ποσό των 218.700 ευρώ. Δηλαδή, 3.527,41 ευρώ ανά σχολική μονάδα. Ποσό ούτως ή άλλως παντελώς ανεπαρκές για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων μας. Ο Δήμος μας -όπως κάθε χρόνο- πρόσθεσε και φέτος από ίδιους πόρους επιπλέον κονδύλια και δημοπράτησε έργο συντήρησης των σχολικών μας μονάδων ύψους 1.000.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα χρήματα είναι ελάχιστα, καθώς τα σχολεία μας είναι πολλά και οι ανάγκες τους ακόμη περισσότερες.  

    Εσείς ως Γραφείο Πρωθυπουργού χρηματοδοτήσατε μόνο ένα εκ των σχολείων μας με επιπλέον ποσό, που είναι υπερδιπλάσιο από την επίσημη χρηματοδότηση, ενώ θα μπορούσατε να μεριμνήσετε για την άμεση αύξηση του ποσού της Κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας, αλλά και του ακριτικού μας Δήμου.

Δεν αρμόζει σ’ ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο Κράτος, που η λειτουργία του διέπεται από νόμους και θεσμικές διαδικασίες, οι επίσημοι φορείς του να συμπεριφέρονται με πολιτικά κριτήρια που διέπονται από πελατειακές λογικές τύπου «Μπάρμπα στην Κορώνη».

    Ευελπιστούμε να μας εγκρίνετε και να μας αποστείλετε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και για τις υπόλοιπες σχολικές κτηριακές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News