Η EBU ακύρωσε τις ψηφοφορίες έξι εθνικών επιτροπών στην Eurovision 2022!

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022, η EBU δημοσίευσε μια δήλωση για να εξηγήσει ότι οι εθνικές επιτροπές από έξι χώρες στον δεύτερο ημιτελικό ακυρώθηκαν.

Στη θέση τους τοποθετήθηκε ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα με βάση χώρες με παρόμοια πρότυπα ψηφοφορίας τόσο στον δεύτερο ημιτελικό όσο και στον μεγάλο τελικό.

Οι έξι χώρες των οποίων αφαιρέθηκε η ψηφοφορία

  • Άγιος Μαρίνος
  • Αζερμπαϊτζάν
  • Γεωργία
  • Μαυροβούνιο
  • Πολωνία
  • Ρουμανία

Η πλήρης δήλωση της EBU:

Στην ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη Δεύτερη Πρόβα του Δεύτερου Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας).

Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Ανεξάρτητο Σύμβουλο Ψηφοφορίας.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Σε συνέχεια αυτής της ενέργειας, τρεις από τις θιγόμενες χώρες, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Μαυροβούνιο δεν αποδέχτηκαν τα αποτελέσματα που όρισε η EBU για την κριτική τους επιτροπή και δεν τα ανακοίνωσαν μέσω των εκπροσώπων τους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέλαβε ο εκτελεστικός διευθυντής της EBU, Martin Österdahl.

Με δελτίο τύπου της, η κρατική τηλεόραση της Γεωργίας διευκρινίζει ότι το 12άρι της κριτικής της επιτροπής δόθηκε στην Ουκρανία, όπως αποδεικνύεται και από επίσημο έγγραφο που εστάλη στους διοργανωτές. Επίσης ενημερώνει ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις για τον λόγο ακύρωσης της βαθμολογίας της επιτροπής της. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν, η επιτροπή Γεωργίας έδωσε 12άρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ουκρανία έλαβε 6 βαθμούς.

ogaegreece

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News