Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης μας προσκαλούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από σήμερα Πέμπτη 19 Ναίου έως και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης:

19:00:Μνημείο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (πλατεία Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

20:00: – Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Προβολή της δραματοποιημένης ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, η οποία βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη.

Προλογίζει η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κομοτηνής Βασιλική Μαχαίρα.

Για την ταινία μιλά ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σερρών Λεωνίδας Κασάπης, συνδημιουργός της ταινίας.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2022

10:00:  Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από τον Αγαθάγγελο Κιουρτζίδη, ιστορικό, υποψήφιο διδάκτορα του Ινστιτούτου Σλαβικών Σπουδών Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Εκτελεστικό Δ/ντή του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών Μόσχας.

10:30: – Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News