Δαδιά: Αγωνία για αναζοπυρώσεις λόγω της αύξησης της έντασης των ανέμων – Πάνω από 40.000 στρέμματα γίνανε στάχτη

Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί ως τώρα στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, την ώρα που τα πύρινα μέτωπα εμφανίζουν καλύτερη εικόνα και οι εστίες έχουν οριοθετηθεί. Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη στην ευρύτερη περιοχή, με την ατμόσφαιρα να έχει καθαρίσει από τον πολύ καπνό, ενώ υπάρχουν μικροεστίες σε διάφορα σημεία, όπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. 

Η αγωνία όμως για τον κίνδυνο αναζοπυρώσεων όμως είναι μεγάλη λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για την αύξηση της έντασης των ανέμων στην περιοχή. Αγωνία μήπως τελικά η προσπάθεια τόσων ημερών να μην περάσει η φωτιά στον κύριο πυρήνα του παρθένου δάσους, όπου βρίσκονται τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι αποικίες των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Για σήμερα λοιπόν Πέμπτη, και αύριο Παρασκευή οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι επικίνδυνες, καθώς τόσο η έλλειψη υγρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από την Τρίτη. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια.

Διαβάστε επίσης:  Τεράστια η εξάπλωση του πύρινου μετώπου στην Πεντέλη

Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ από αέρος ξεκίνησαν τις ρίψεις δύο αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος. 

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News