Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αγάλματα της Αφροδίτης και του Διονύσου στην Τουρκία

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Kütahya Dumlupınar ανακάλυψαν αγάλματα που αντιπροσωπεύουν την Αφροδίτη και τον Διόνυσο στην αρχαία πόλη Aizanoi.
Το Aizanoi ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στη δυτική Ανατολία, που βρισκόταν στο σημερινό Çavdarhisar, κοντά στην Kütahya στη σημερινή Τουρκία.
Οι Αιζάνοι κατοικούνται από την Εποχή του Χαλκού, αναδεικνύοντας την ελληνιστική περίοδο σε σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο. Το 133 π.Χ., η πόλη κληροδοτήθηκε στη Ρώμη, αποτελώντας μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας της Φρυγίας Pacatiana.

Τα σωζόμενα λείψανα της περιόδου περιλαμβάνουν έναν καλοδιατηρημένο Ναό του Διός, ένα συγκρότημα θεάτρου - σταδίου και μακελλίου με επιγραφή το διάταγμα τιμών του Διοκλητιανού.

Οι ανασκαφές διεξήχθησαν στο πλαίσιο του έργου Penkalas, όπου οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο κεφάλια που απεικονίζουν την Αφροδίτη, μια αρχαία Ελληνίδα θεά που σχετίζεται με την αγάπη, τη λαγνεία, την ομορφιά, την ευχαρίστηση, το πάθος και την τεκνοποιία, και τον Διόνυσο, τον θεό της συγκομιδής των σταφυλιών, του κρασιού, γονιμότητα, περιβόλια και φρούτα, βλάστηση, παραφροσύνη, τελετουργική τρέλα, θρησκευτική έκσταση, γιορτή και θέατρο στην αρχαία ελληνική θρησκεία και μύθο.
Προηγούμενες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει θραύσματα αγάλματος που απεικονίζει την Υγιεία, μια θεά της υγείας, της καθαριότητας και της υγιεινής, που σε συνδυασμό με την τελευταία ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην πολυθεϊστική λατρεία των ρωμαϊκών χρόνων και υποδηλώνει την παρουσία αρχαίου εργαστηρίου γλυπτικής στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι είπαν στο GEO: «Γνωρίζουμε ότι η Αφροδίτη και ο Διόνυσος υπήρχαν με διαφορετικά ονόματα στη ρωμαϊκή εποχή. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για εμάς γιατί δείχνουν ότι ο πολυθεϊστικός πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τη σημασία του στη ρωμαϊκή εποχή».

Πίστωση εικόνας κεφαλίδας: Bahar Cumingur
Πηγή:archaeology.autodailyz.com

 

Διαβάστε επίσης:  "Εγκεφαλικά" μοιράζει η Κομισιόν στην Τουρκία: η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News