ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΥΣ 54 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ “ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ” Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η επίσημη παρουσίαση του επιμελητηριακού συνδυασμού με επικεφαλή τον Αντώνη Γραβάνη “Συμφωνία Ανασυγκρότησης”. Ο κος Γραβάνης σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ΕΒΕΡ Ροδόπης στην οποία μεταξύ των υποψηφίων βρέθηκαν ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Κομοτηνής κ. Φελίνα Καζάκου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο Πρόεδρος του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου. Μεταξύ άλλων στη ομιλία του ο κος Γραβάνης τόνισε: “Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό φορέα της περιοχής, μαζί με το Eμπορικό και Bιομηχανικό επιμελητήριο Ροδόπης. Παράλληλα είναι εξαιρετικά σημαντική η μεγάλη συνεισφορά στις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Ροδόπης, του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής αλλά της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών. Η συνεργασία όλων είναι μονόδρομος με μόνο στόχο το όφελος των επιχειρήσεων. Οι δύσκολες εποχές, απαιτούν την σύμπραξη των φορέων, την ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών στην διαμόρφωση του αύριο αυτής της περιοχής…. Θέλω να γνωρίζετε, ότι η επιλογή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος αυτού του θεσμού, είναι μία συνειδητή επιλογή, η οποία βασίστηκε στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζω ως επιχειρηματίας καθημερινά.Βασίστηκε στην πίστη μου στις επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου και της περιοχής.Είμαι εδώ και θα μείνω, για να υπηρετήσω τον επιμελητηριακό θεσμό, από όποια θέση οι συνάδελφοι επιλέξουν… Και είμαστε απόψε εδώ, όλοι μαζί,  και σας κοιτάμε στα μάτια… Χωρίς σκοτεινές δυνάμεις και θεωρίες συνομωσίας…”

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Γραβάνη

Φίλες και Φίλοι,

Συνάδελφοι επιχειρηματίες,

Σας καλωσορίζουμε στην παρουσίαση του συνδυασμού Συμφωνία Ανασυγκρότησης για τις εκλογές του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης που θα διεξαχθούν στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

 

Φίλες και Φίλοι,

Τα τελευταία 7 χρόνια η χώρα μας βρίσκεται σε φάση βαθειάς ύφεσης , με διογκωμένο δημόσιο χρέος και  μειωμένο ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το κράτος να επαφίεται σε έκτακτες δανειακές εισφορές από εξωτερικούς φορείς ώστε να χρηματοδοτεί κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και δημοσιονομικό έλλειμμα. Πέρα όμως από αυτό, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ως προς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της αλλά και την απασχόληση. Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που βασίστηκε στη ζήτηση των αγαθών και την υψηλή κατανάλωση δεν είναι πλέον βιώσιμο, καθώς οι συνθήκες που επικράτησαν δεν ευνοούσαν την επιχειρηματικότητα.Το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις  είναι το πλέον εχθρικό στην Ευρώπη.Περίπλοκο φορολογικό σύστημα με συνεχείς αλλαγές, γραφειοκρατία, νομικά και διαδικαστικά αντικίνητρα εμποδίζουν την ίδρυση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Από την επιχειρηματική εκμετάλλευση γης,  τις δανειοδοτήσεις αλλά και το βαθμό ανταγωνισμού που έχουν να αντιμετωπίσουν, οι ελληνικές επιχειρήσεις καθημερινά ακροβατούν.  Και μέσα σε όλα αυτά, προστέθηκε η υψηλότατη φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, σε ποσοστό επί των κερδών, που μπορεί να αγγίξει και το 85%.Οι επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο στυλοβάτης  των τοπικών και εθνικών οικονομιών. Πλέον όμως οι περισσότερες καθημερινά παλεύουν για την επιβίωση τους. Και όχι γιατί πήραν τις λάθος επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά γιατί το ελληνικό κράτος επέλεξε τον εύκολο δρόμο κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που είναι η υπερφορολόγηση και η αφαίμαξη των επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω προκλήσεις, ανέδειξαν την ανάγκη των επιχειρήσεων

 • Nα αυτοοργανωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, εθνικά και τοπικά.
 • Να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη τους.
 • Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και θα βελτιώνουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Τα επιμελητήρια διαχρονικά αποτελούν τους δημόσιους αυτούς φορείς που έχουν ως σκοπό την προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρεια τους και την παροχή γνωμοδοτικών εισηγήσεων για κάθε θέμα οικονομικού περιεχομένου προς την πολιτεία. Δεν αποτελούν συνδικαλιστικό φορέα, αλλά επίσημο σύμβουλο του κράτους και της πολιτείας

Το επαγγελματικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο Ροδόπης ιδρύθηκε στις 29 Μάιου 1939, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ως καταστατικό σκοπό έχει την προστασία και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων στο νομό Ροδόπης. Απαριθμεί πάνω από 4.000 μέλη, ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα.Με σεβασμό στην ιστορία του και κυρίως στο ρόλο του και τις δυνατότητες του, πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, μία ομάδα νέων επιχειρηματιών , αντιληφτήκαμε  την ανάγκη αλλαγής πλεύσης του επιμελητηρίου, με μόνο σκοπό την βελτίωση της τοπικής οικονομίας για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Αφουγκραστήκαμε  την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού και την απαίτηση των καιρών για ενεργότερη συμμετοχή των νέων επιχειρηματιών στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.Η ομάδα αυτή συνεχώς μεγάλωνε, και στις τάξεις της συμπεριλαμβάνονταν νέοι άνθρωποι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, έμποροι, επιστήμονες, που καθημερινά δοκιμάζονται από την κρίση και τις συνέπειες της ύφεσης, και που επιχειρούν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από πριν 10 χρόνια. Μαζί με πολύ έμπειρους ανθρώπους της αγοράς, αποφασίσαμε να θέσουμε τους εαυτούς μας στην κρίση των συναδέλφων μας και να τους ζητήσουμε να μας εμπιστευτούν ώστε να αναλάβουμε την διοίκηση του επιμελητηρίου.Από την αρχή αντιληφθήκαμε ότι οι εκλογές αυτές πρέπει να διεξαχθούν με βάση τον προγραμματικό λόγο….Να πιστέψουν οι συνάδελφοί μας στις προτάσεις μας και τους στόχους μας. Στη δυνατότητα μας να οδηγήσουμε το επιμελητήριο, αξιοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία στη νέα επιμελητηριακή εποχή.

Φίλες και φίλοι,

δεν ζητάμε να μας εμπιστευτείτε λόγω προσωπικών γνωριμιών..,

Ζητάμε την ψήφο σας, για τις προγραμματικές μας θέσεις  και τους στόχους που θέτουμε από την πρώτη μέρα που ανακοινώσαμε την κάθοδό μας στις εκλογές.

Ζητάμε να ακούσετε και να κρίνετε ποιοι διαθέτουν την εμπειρία, την γνώση και την τεχνογνωσία για να κάνει το επιμελητήριο μας και η τοπική οικονομία ένα βήμα μπροστά..

Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε τους στόχους μας:

 • Αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού
 • Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ροδόπης
 • και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μας και υπηρεσιών αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στις παρακάτω ενέργειες:

 1. Σύσταση επιτροπής γνωμοδοτήσεων για όλα τα κλαδικά θέματα με την αρωγή πανεπιστημιακών από Νομική και Οικονομικό τμήμα, μελών του Επιμελητηρίου, τεχνοκρατών, τον εκάστοτε πρόεδρο του ΟΕΒΕΣ και του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και τον πρόεδρο σωματείου ανάλογα με το θέμα, που θα επεξεργάζεται όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και θα γνωμοδοτεί ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής.
 2. Δημιουργία Δομής υποστήριξης Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με νομική και οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη σε βασικά θέματα, ώστε ο κάθε επαγγελματίας να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ή και να ζητήσει παρέμβαση για οποιοδήποτε πρόβλημα
 3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με τη δημιουργία Συμβουλευτικής Δομής για Εξαγωγές, συνεργασία με το ΣΕΒΕ για την ενημέρωση των επαγγελματιών, άνοιγμα νέων αγορών και ενίσχυση της παρουσίας του Επιμελητηρίου σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιουργία τομέα εξαγωγικών επιχειρήσεων.
 4. Συμμετοχή στη διαμόρφωση των προγραμμάτων επιδότησης του ΕΣΠΑ για επαγγελματίες και ημερίδες σε πολλές περιοχές για την ενημέρωση των επαγγελματιών ώστε να ενταθούν σε αυτές.
 5. Άνοιγμα προς κάθε κλάδο για να πραγματοποιήσει με τη στήριξη του Επιμελητηρίου αναπτυξιακές δράσεις, εκθέσεις, έρευνες, ημερίδες, σεμινάρια κλπ.
 6. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής δικτύωσης μέσα από την ενεργό συμμετοχή (σε επίπεδο προγραμμάτων και πολιτικών) σε δίκτυα όπως αυτό των Επιμελητηρίων της Στρατηγικής Ιονίου Αδριατικής (EUSAIR) που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνών και ΜΜΕ. Προώθηση αδελφοποιήσεων και συνεργασιών
 7. Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών σε κλαδικά θέματα και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και παροχής υπηρεσιών και ανταλλαγή επιχειρηματιών και τεχνογνωσίας με το πρόγραμμα Erasmus.
 8. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή εκπροσώπου/εκπροσώπων μας σε όλες τις επιχειρηματικές αποστολές που γίνονται στα πλαίσια επισκέψεων Ελλήνων αξιωματούχων σε χώρες ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαβαλκανικής συνεργασίας και συμμετοχή σε όλες τις διαβουλεύσεις στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει.
 9. Αναβάθμιση της συμμετοχής μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ και ενίσχυση της παρουσίας μας στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
 10. Ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και επιχειρήσεων με την ανάπτυξη συνεργατικών δικτύων (τύπου cluster) ώστε οι επιχειρήσεις να πετύχουν οικονομία κλίμακος και την καθιέρωση της περιοχής μας ως προορισμό.
 11. Δημιουργία δωρεάν online εφαρμογής «ψωνίζω στη Ροδόπη» με δυνατότητα εύρεσης όλων των επιχειρήσεων και των τοπικών προιόντων σε τρεις γλώσσες
 12. Σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο για αποτύπωση της κατάστασης της αγοράς, καταγραφή πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, ανάλυση του προφίλ ως καταναλωτές των διερχομένων από κάθετο άξονα και Τουρκία.

+1  Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων  με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και χρήση πόρων του ΕΣΠΑ για τη παροχή μικροπιστώσεων και εγγυήσεων με ευνοϊκούς όρους και ταχύτατες διαδικασίες.

Φίλες και φίλοι,

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό φορέα της περιοχής, μαζί με το Eμπορικό και Bιομηχανικό επιμελητήριο Ροδόπης. Παράλληλα είναι εξαιρετικά σημαντική η μεγάλη συνεισφορά στις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Ροδόπης, του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής αλλά της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών .Η συνεργασία όλων είναι μονόδρομος με μόνο στόχο το όφελος των επιχειρήσεων. Οι δύσκολες εποχές, απαιτούν την σύμπραξη των φορέων, την ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών στην διαμόρφωση του αύριο αυτής της περιοχής.Μίας περιοχής με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξαιρετικούς ανθρώπους. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ενός τόπου, ο όποιος αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης των συνοικών πληθυσμών. Μίας «γης» ευλογημένης, που όμως οι άνθρωποι της δεν έχουν καταφέρει να την αξιοποιήσουν ανάλογα με τις δυνατότητες της.Γειτνίαση με δύο χώρες, κάθετος άξονας προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, παραλιακή ζώνη, Πανεπιστήμιο, Διοικητικό κέντρο, αγροτική περιοχή και πολλά ακόμη εν δυνάμει πλεονεκτήματα, των οποίων η αξιοποίηση θα βελτίωνε και την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη τους.Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή, τα πλεονεκτήματα είναι και μειονεκτήματα.Δεν είναι δυνατόν η αεροπορική γραμμή Αθήνας- Αλεξανδρούπολης να είναι ίσως η ακριβότερη αναλογικά με τα χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεσαι 40 ευρώ περίπου διόδια για την πρωτεύουσα. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις, μισή ώρα απόσταση, με οχταπλάσια φορολογία και ασφαλιστικά.Αυτό έχει ως συνέπεια, αντί εμείς να αξιοποιούμε τις όποιες δυνατότητες μας δίνονται προς όφελος των τοπικών μας επιχειρήσεων, οι συμπολίτες μας να απευθύνονται και να καταναλώνουν στις αγορές των  γειτονικών χωρών. Και ως αλυσιδωτή αντίδραση, επιχειρήσεις να κλείνουν και να κάνουν έναρξη σε αυτές, όχι για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αλλά για να καταφέρουν να επιβιώσουν.Για τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης της Βουλγαρίας ευθύνεται η δική μας εθνική αντιαναπτυξιακή πολιτική. Και αυτό οφείλουμε όλοι να το κατανοήσουμε. Οφείλουμε να αποκτήσουμε καταναλωτική και τοπική συνείδηση, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Είναι αυτές που συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την ύφεση, και είναι αυτές που θα προσφέρουν εργασία στα άνεργα παιδιά μας.Και είναι χρέος όλων μας σαν φορείς, να συνεργαστούμε αλλά και να συγκρουστούμε όπου χρειαστεί, με την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς. Πρέπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να βγούμε από το τέλμα στο όποιο έχουμε περιέλθει.Πρέπει επιτέλους ως περιοχή να αποκτήσουμε συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση, η οποία θα βασιστεί σε πλήρη αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της και θα αποτελέσει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το μέλλον. Θα συνεργαστούμε με όλους ανεξαιρέτους, θα επιδιώξουμε αυτή την συνεργασία και θα βγούμε μπροστά όπου απαιτηθεί.Όπως προαναφέρθηκε, καταστατικός σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η προστασία και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Προστασία της επιχειρηματικότητας όμως είναι  και η συμμετοχή  στις διαβουλεύσεις για αναπτυξιακά έργα αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις σε άλλους φορείς για έργα και δράσεις δικαιοδοσίας τους.Οφείλουμε να προτάξουμε τα αναπτυξιακά έργα που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και σε αυτό θα είμαστε σύμμαχοι. Οφείλουμε να επισημάνουμε παραλείψεις   και να ζητάμε επίσπευση διαδικασιών.Συγκριμένα, από τις 6 Δεκεμβρίου θα συνεργαστούμε στενά με όλους τους αρμόδιους και θα συνδράμουμε στην προσπάθειά τους,Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους υποψηφίους και των δύο συνδυασμών για την συμμετοχή τους σε αυτές τις εκλογές, οι οποίοι στερώντας χρόνο από τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειες τους αγωνίζονται για την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού.Τους 54 επιχειρηματίες και φίλους, που θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια, θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και να τους υποσχεθώ, ότι όπως και πριν τις εκλογές έτσι και μετά από αυτές θα είμαστε ομάδα.Όλοι μαζί ,ανεξαιρέτως αποτελεσμάτων.Κάθε ένας από εσάς είναι ένας εξαιρετικός επιχειρηματίας και αγωνιστής, αλλά πάνω από όλα άνθρωπος. Και μαζί, συνθέτοντας δυνάμεις και απόψεις, στις 6 Δεκεμβρίου, θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για το επιμελητήριο και την τοπική οικονομία.Θέλω να γνωρίζετε, ότι η επιλογή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος αυτού του θεσμού, είναι μία συνειδητή επιλογή, η οποία βασίστηκε στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζω ως επιχειρηματίας καθημερινά.Βασίστηκε στην πίστη μου στις επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου και της περιοχής.Είμαι εδώ και θα μείνω, για να υπηρετήσω τον επιμελητηριακό θεσμό, από όποια θέση οι συνάδελφοι επιλέξουν…Και είμαστε απόψε εδώ, όλοι μαζί,  και σας κοιτάμε στα μάτια… Χωρίς σκοτεινές δυνάμεις και θεωρίες συνομωσίας…Δύναμη μας, .…η προσωπική μας αξία στην κοινωνία και την αγορά,….οι θέσεις μας και οι στόχοι μας για το αύριο του επιμελητηριακού θεσμού,….το όραμα και η αγάπη μας για το επιμελητήριο και αυτούς που εκπροσωπεί.Συνεχίζουμε δυναμικά, μέχρι  και τις εκλογές…Σήμερα το μήνυμα μας είναι σαφές…. Ήδη κάναμε το ένα βήμα μπροστά…Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στις εκλογές της 4 και 5ης Δεκεμβρίου, ώστε όλοι μαζί να υπογράψουμε την «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» για το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.Να σας ευχαριστήσω όλους, και κυρίως να ευχαριστήσω όλους τους φίλους,  που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν  σε αυτό το εγχείρημα.