ΤΑ “ΈΨΑΛΛΑΝ” ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΣΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΔΗ (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Την γιορτή των Χριστουγέννων γιόρτασε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου η Αρμένικη Κοινότητα της Κομοτηνής. Με κατάνυξη προσήλθαν στον Ναό του Αγίου Γρηγορίου για την χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία οι Αρμένιοι συντοπίτες μας και μετά το τέλος αυτής ο σύλλογος Αρμενίων επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Κομοτηνής για να του πούνε τα κάλαντα. Εκείνη την ώρα αποχωρούσε από το Δημαρχιακό μέγαρο η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός κα. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία αν και το πρόγραμμα της ήταν αρκετά πιεσμένο, δέχτηκε με χαρά να περιμένει να ακούσει τα κάλαντα και αυτή μαζί με τον Δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, τον πρώην Υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη και τους δημοτικούς συμβούλους που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κτίριο. Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας κος Στεπάν Ματεοσιάν χάρισε αναμνηστικά δώρα στην κα Μπακογιαννη.

Για την ιστορία να σας θυμίσουμε τον λόγο για τον οποίο οι Αρμένιοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου. Τα πράγματα στην Αρμενία ήταν λίγο διαφορετικά από τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Μεγάλο τμήμα της ανατολικής Αρμενίας βρισκόταν ήδη από το 428 μ.Χ. υπό τον έλεγχο των Περσών και έτσι η υπό διωγμό Αρμενική Εκκλησία είχε να ασχοληθεί με πιο άμεσα ζητήματα από την αλλαγή της ημερομηνίας της γιορτής των Χριστουγέννων. Επιπλέον, οι Αρμένιοι αποκόπηκαν από τη βυζαντινή παράδοση το 451, όταν συγκλήθηκε η Σύνοδος της Χαλκηδόνας και αυτοί δεν μπορούσαν να παραστούν, καθώς τότε πολεμούσαν την περίφημη μάχη του Αβαράιρ για να διατηρήσουν τη χριστιανική τους πίστη, αφού οι Πέρσες είχαν αποφασίσει τότε να επιβάλουν το Ζωροαστρισμό ως επίσημη θρησκεία στη χώρα. Με τη νίκη υπέρ των Χριστιανών, η Αρμενική Εκκλησία συνέχισε να συνεορτάζει τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου. Ο συνεορτασμός αυτός αποτελεί αδιάσπαστη συνέχεια της παλαιάς χριστιανικής παράδοσης.

Χρόνια πολλά με υγεία πάνω από όλα να ευχηθούμε εμείς με την σειρά μας στους Αρμένιους συντοπίτες μας.

 

 

Ημέρα γιορτής σήμερα για την Αρμενική Κοινότητα της πόλης μας.Γιορταζουν τα Χριστούγεννα με βάση τα ήθη και τα έθιμα τους.Χρονια πολλά σε όλους τους Αρμένιους συντοπίτες μας.

Δημοσιεύτηκε από Diavlos 92.4 στις Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018