ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΗΓΑΙΝΕ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΝΤΑ ΑΥΤΟΥ

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Εβρου κος Δημήτης Πέτροβιτς, ζητώντας να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση της κυβέρνησης και να εξαιρεθεί η Σαμοθράκη από την αύξηση του ΦΠΑ, σε πολλά είδη και υπηρεσίες, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017. Ο κος Πέτροβιτς επί της ουσίας ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα αυτονόητα, για το ακριτικό νησί της Θράκης που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσπαθεί να επιστρέψει στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς μετά τις τεράστιες καταστροφές που έπαθε από την ισχυρή νεροποντή πριν λίγους μήνες.

Στην επιστολή αυτή απάντησε αντί του Πρωθυπουργού ο Βουλευτής Εβρου του Σύριζα Γιώργος Καίσας πράγμα που εκνεύρισε τον Αντιπεριφερειάρχη Εβρου επισυμαίνοντας στον Εβρίτη Βουλευτή ότι βάζει τον κομματικό πατριωτισμό και το κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ πάνω απ’ το καλό των κατοίκων του νησιού, αν και είναι βουλευτής Έβρου και αυτό θα έπρεπε να προέχει. Η επιστολή αναφέρει:
“Αξιότιμε κ. Καΐσα,
Όσα αναφέρετε στην απάντησή σας σχετικά με τα οφειλόμενα μέτρα που έλαβε η πολιτεία, μετά τη «θεομηνία» που έπληξε το νησί της Σαμοθράκης, είναι αυτονόητα.
Προξενεί εντύπωση που αυτοεπαίρεστε για πράγματα που η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς υποχρεωμένη να πράξει σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ως προς το θέμα των έργων αποκατάστασης στο νησί, εμείς ως Περιφέρεια και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, πράττουμε από τη πρώτη στιγμή, όλα όσα μας αναλογούν για να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.
Οι καταστροφές στη Σαμοθράκη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε, πως επί της ουσίας και αναφορικά με την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δεν απαντάτε.
Σας ερωτώ λοιπόν:
Συμφωνείτε κ. Καΐσα στο να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση και να εξαιρεθεί και η Σαμοθράκη από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι την 30/6/2018;
Συμφωνείτε κ. Καΐσα να αυξηθεί στη Σαμοθράκη από 1/1/2018 ο Φ.Π.Α. από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών;
Συμφωνείτε κ. Καΐσα ότι οι χαμηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. που ζητούμε να συνεχίσουν να εφαρμόζονται στη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης;
Εμείς ξεκάθαρα απαντούμε ότι διαφωνούμε με την κυβερνητική απόφαση, τη θεωρούμε άδικη και ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να μην ισχύσουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Ζητούμε και διεκδικούμε για τους ακρίτες νησιώτες μας της Σαμοθράκης, το δικαίωμα στη ζωή και δεν θα σταματήσουμε να το πράττουμε συνεχώς, είτε αυτό αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους. Εμείς δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας και αγωνιζόμενοι για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Έβρου!”

Με εκτίμηση
Δημήτριος Πέτροβιτς