ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Όσα υποχρεούνται να ξέρουν οι επαγγελματίες στη Ροδόπη για το νέο Kανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης το απόγευμα της Τετάρτης 14 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

Από τον Μάιο του 2018 καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) σε όλα τα κράτη μέλη και μη, αφορώντας όλους του Ευρωπαίους πολίτες ακόμη και εκτός Ε.Ε.

Στην πράξη -δεδομένης και της διεύρυνσης του ορισμού του όρου «προσωπικά δεδομένα»- αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και τις κρατικές αρχές που με οποιοδήποτε τρόπο συγκεντρώνουν, επεξεργάζονται και εν γένει διαχειρίζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πελατών, σχετιζόμενων με τους πελάτες τους, εργαζόμενων, συνεργατών ή άλλων φυσικών προσώπων.

Σκοπός η προστασία των προσωπικών δεδομένων που οδηγούν σε ταυτοποίηση. Απώτερος στόχος η ενιαία αντιμετώπιση – εφαρμογή των σχετικών κανόνων που αφορούν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην νέα εποχή απειλών όπου το κυβερνοέγκλημα και οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται γεωμετρικά.

H διαμόρφωση ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει μια σειρά περιορισμών και νέων υποχρεώσεων στις επιχειρήσεις σχετικά με:

• Την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σε όλο το κύκλο ζωής τους, από τη συλλογή έως και την καταστροφή τους.
• Τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε άλλες χώρες.
• Την προστασία των δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων.
• Την ασφάλεια (εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα, διαθεσιμότητα) των προσωπικών δεδομένων.
• Τις ενέργειες γνωστοποίησης που οφείλει να κάνει η επιχείρηση σε περίπτωση παραβίασης.
• Το κόστος μη συμμόρφωσης -σε περίπτωση παράβασης- επιφέρει σημαντικά αυξημένα πρόστιμα που ανάλογα με το είδος και το μέγεθός της, φθάνουν έως τα 20 εκατομμύρια ευρώ ή το 4% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών.

Τις λεπτομέρειες του νέου Κανονισμού με απλά λόγια παρουσίασε ο εισηγητής της εκδήλωσης Ευστάθιος Λιακόπουλος – γενικός διευθυντής της Business Support Services. “Καλούνται όλες οι επιχειρήσεις μέχρι τις 25 Μαΐου να κάνουν όλες τις αναγκαίες αλλαγές.
Άρα δεν υπάρχει άπλετος χρόνος γι’ αυτό και ενημερώνουμε τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να προσαρμοστεί στα δεδομένα και να αποφύγει εμπορικές ζημίες ή ενδεχομένως πρόστιμα”. Η προσαρμογή στο νέο Κανονισμό αφορά όλο το φάσμα των επιχειρήσεων “από την πιο μεγάλη μέχρι την πιο μικρή και από εκεί και πέρα υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται μόνο προσωπικά δεδομένα ή διαχειρίζονται ταυτοχρόνως προσωπικά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”, διευκρίνισε ο κος Λιακόπουλος.

Εισπρακτικές, τράπεζες, τηλεφωνία, διαγωνιστικά κέντρα είναι μερικά από τα παραδείγματα που μνημόνευσε ο εισηγητής, σημειώνοντας όμως ότι “αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με ιδιώτες πελάτες.

Για να μπορέσεις να διαχειριστείς τα προσωπικά δεδομένα του οποιουδήποτε θα πρέπει να έχεις γραπτή συναίνεση η οποία να είναι προσδιορισμένη χρονικά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να ορίζεται και η διαδικασία καταστροφής μετά το πέρας αυτού του διαστήματος”.

Το ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ εμπίπτουν στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων, “οτιδήποτε μπορεί να ταυτοποιήσει ένα πρόσωπο”, είπε συμπληρωματικά ο κος Λιακόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί επαγγελματίες, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αντώνης Γραβάνης, έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ημερίδες για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών του για σειρά θεμάτων που τους αφορούν.