ΜΕ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΤΟ 4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ” ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ERASMUS+

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής φιλοξενεί καθηγητές και μαθητές άλλων χωρών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ , με τίτλο Constructing European Identity through Material and Intangible Heritage  (Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμέσου της υλικής και άυλης κληρονομιάς). Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώνεται με την συνάντηση αυτή , που θα λάβει χώρα από τις 7 -11 Μαΐου στο σχολείο μας. Οι μαθητές των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το γεμάτο με δραστηριότητες  και επισκέψεις πρόγραμμα που  ετοίμασαν για τους φιλοξενούμενους οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου καθώς και οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:

Την Δευτέρα 7 Μαΐου καθηγητές και μαθητές θα συναντηθούν στο χώρο του σχολείου όπου θα πραγματοποιηθεί  η καθιερωμένη γιορτή υποδοχής.  Μαθητές του σχολείου μας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς ενώ η χορωδία μας θα τραγουδήσει γνωστά τραγούδια του τόπου μας. Ανάλογα και τα άλλα σχολεία έχουν ετοιμάσει για μας ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι ή χορό της πατρίδας τους. Έπειτα θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Ζυθοποιεία Βεργίνα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλα εργαστήρια, το ένα στο σχολείο μας με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής που αφορά στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών αλλά και ένα στο μαγειρείο του 5ου Παιδικού Σταθμού που αφορά στην παρασκευή παραδοσιακής τυρόπιτας.

Την Τρίτη 8 Μαΐου θα επισκεφθούνε τους Φιλίππους Καβάλας και το Μουσείο Καπνού εκεί, ενώ επιστρέφοντας θα περιηγηθούνε στην παλιά πόλη της Ξάνθης . Το βράδυ της ίδιας μέρας οι αντιπροσωπείες θα παρακαθίσουν σε γεύμα που ευγενικά χορηγεί η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής.

Την Τετάρτη 9 Μαΐου θα τους υποδεχθεί ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης και θα ακολουθήσει η περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της Κομοτηνής με ξενάγηση από τους ίδιους τους  μαθητές του σχολείου. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τη δημιουργία από τους μαθητές βίντεο με την ιστορία του κάθε μνημείου χωριστά. (Παναγία, Βυζαντινό τείχος, Ιμαρέτ, Τσανάκλειος, Λέσχη Κομοτηναίων και άλλα.) Το ίδιο απόγευμα  θα επισκεφθούνε το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου ολοκληρώνονται οι δράσεις με μία ολοήμερη εκδρομή στο Σουφλί,  για να περιηγηθούνε νοερά στους δρόμους του μεταξιού μέσα από τις επισκέψεις  στα Μουσεία Μεταξιού, τα Κουκουλόσπιτα και τα παλιά εργοστάσια μεταξιού. Η μέρα  θα τελειώσει με ένα εργαστήριο Θρακικής κουζίνας που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης.

Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση απολογισμού του προγράμματος με τους  Έλληνες και ξένους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αντιπροσωπείες θα μας αποχαιρετήσουν για τις χώρες τους έχοντας αποκομίσει τ πιστεύουμε ις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από το σχολείο όσο και από την πόλη και την περιοχή μας.