ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΕ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΕΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η αγάπη τους για τα περιστέρια εξελίσσετε σε αθλητική δραστηριότητα!!! Οι Περιστεράδες Θράκης εκτός από εκτροφείς περιστεριών μετατρέπονται και σε προπονητές εκπαιδεύοντας τα ταχυδρομικά τους περιστέρια και μετατρέποντας τα σε αθλητές. Εξάλλου είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια υφίσταται η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητικών Ταχυδρομικών Περιστεριών με πολλές παγκόσμιες και πανευρωπαικές διακρίσεις.

Οι Περιστεράδες Θράκης λοιπόν πραγματοποιούν τον πρώτο τους επίσημο αγώνα ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου όπου εκτροφείς από την Ροδόπη και τον Έβρο θα πετάξουν τους “αθλητές” τους από τα 200 χιλιόμετρα αναμένοντας τα να γυρίσουν στα κουμάσια τους. 150 ταχυδρομικά περιστέρια φορώντας τα χαρακτηριστικά επίσημα “δαχτυλίδια” των αγώνων θα μεταφερθούν στην Ασπροβάλτα και από εκεί το Σάββατο το πρωί στις 7 – 7.30 η ώρα (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) θα ξεκινήσει ο αγώνας.

Δεν θα υπάρξει χρονομέτρηση αλλά ο πρώτος αυτός αγώνας θα αφορά την μαζική επιστροφή των πουλιών στα κουμάσια τους. Πόσα δηλαδή από αυτά θα καταφέρουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Κάθε ένα περιστέρι που θα επιστρέφει ο ιδιοκτήτης του θα παραδίδει στην επιτροπή αγώνα το “δαχτυλίδι” αποδεικνύοντας έτσι την επιστροφή του αθλητή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο το βράδυ όπου ορίζεται ως χρόνος λήξης του αγώνα

Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει και για την Θράκη σιγά σιγά η αθλητική αυτή δραστηριότητα με στόχο να ενταχθούν επίσημα στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητικών Περιστεριών.

Να σας θυμίσουμε ότι πριν ένα μήνα περίπου η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητικών Περιστεριών ξεκίνησε το πρόγραμμα των αγώνων της από το Πόρτο Λάγος όπου 8.000 ταχυδρομικά περιστέρια από όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος.

Τί είναι τα ταχυδρομικά περιστέρια

Τα ταχυδρομικά ή αγωνιστικά περιστέρια χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα. Αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο βασιλιάς Σολομώντας έστελνε μ’ αυτά τις διαταγές του στις επαρχίες του βασιλείου του. Χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τους νεότερους χρόνους. Το 1870, όταν οι Γερμανοί πολιορκούσαν το Παρίσι, η επικοινωνία της πόλης με την κυβερνητική επιτροπή που έδρευε στην Τουρ γινόταν με ταχυδρομικά περιστέρια.

Σε μεγάλο βαθμό οι επικοινωνίες κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στηρίχτηκαν στα ταχυδρομικά περιστέρια. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν γύρω στα 250.000 περιστέρια για τις επικοινωνίες κυρίως μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης.Απόδειξη της χρησιμότητας τους, είναι ο αριθμός των ταχυδρομικών περιστεριών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου ανέρχεται στα 250.000 περιστέρια.

Τα ταχυδρομικά περιστέρια ουσιαστικά αποτελούν μια “βελτιωμένη έκδοση” των κλασσικών άγριων περιστεριών. Δεν είναι δηλαδή ιδιαίτερα μεγάλη η ανθρώπινη παρέμβαση στην εξέλιξή τους, όπως σε αρκετές άλλες ράτσες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που συναντάται ήδη από τα αρχαία χρόνια. Τα ταχυδρομικά περιστέρια ξεχωρίστηκαν και εκτράφηκαν από τους ανθρώπους με σκοπό την ανάπτυξη αυτής της μοναδικής ιδιότητας που τα διακρίνει, δηλαδή τη δυνατότητα αλλά και επιθυμία τους να επιστρέφουν στην φωλιά τους ακόμη και από εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις.Έτσι, μετά από αιώνες έχουμε καταλήξει στην συγκεκριμένη ράτσα έχοντας πουλιά “αθλητές” .Τα ταχυδρομικά περιστέρια είναι εύρωστα, μυώδη πουλιά, με δυνατές φτερούγες και στήθος. Ακόμα, χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι τα μεγάλα”ρουθούνια” πάνω από το ράμφος.

Στο αθλητικό τους κομμάτι τώρα, διαπιστώνουμε με έκπληξη πως μετά από κατάλληλη εκπαίδευση έχουν την δυνατότητα να διανύουν αποστάσεις έως και 1000 χιλιομέτρων σε μια ημέρα, αγγίζοντας ταχύτητες έως και 100 km/h! Εκτός από το αθλητικό σώμα τους, αυτό που βοηθά αυτά τα πουλιά να επιστρέφουν στη φωλιά τους, από ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις, είναι ένα “GPS” που βρίσκεται στον εγκέφαλο τους! Πρόκειται για νευρώνες που σχετίζονται με τη λειτουργία των αυτιών τους και έχουν την ιδιότητα να αντιλαμβάνονται τα μαγνητικά πεδία της Γης.Τα περιστέρια χρησιμοποιούν σαν πυξίδα αυτά τα μαγνητικά πεδία Αναγνωρίζουν δηλαδή τα σημεία του ορίζοντα (βορά, νότο, ανατολή και δύση) και έτσι μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τη θέση τους και αυτήν της φωλιάς τους.

1ος Αγωνας ταχυδρομικων περιστεριων 2018

Ξεκινησε σημερα απο το Πόρτο Λάγος- Λίμνη Βιστωνίδα το πρωταθλημα Ελλαδας υπο την αιγίδα της Ελληνικης Ομοσπονδιας Ταχυδρομικων Περιστεριων.8000 ταχυδρομικα περιστερια ξεκινησαν σημερα στις 8.00 το πρωι τον αγωνα τους για το ποιο θα φτασει πιο γρηγορα στο κουμασι του.Ο Διαυλος 92.4 βρεθηκε στην εναρξη του αγωνα καλεσμενος των @ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΕΣ ΘΡΑΚΗΣ απολαμβανοντας ενα μοναδικο θεαμα.

Δημοσιεύτηκε από Diavlos 924 στις Κυριακή, 15 Απριλίου 2018