ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΒΡΙΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300 ΕΒΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ 1941

Στη γεμάτη από κόσμο Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής και μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, η επετειακή εκδήλωση για τους 300 Εβρίτες, τους 300 Θρακιώτες που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, αλλά σχεδιάστηκε ώστε να συνδυαστούν τόσο με το γεγονός του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που καθιερώθηκε από το 1977 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, όσο και με την επέτειο της έναρξης της Μάχης της Κρήτη, η οποία εορτάζεται στις 20 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης και οι 2 προσκεκλημένες του η κ. Μαίρη Τζιβελέκη ερευνήτρια, η οποία με το έργο της έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολύτιμο πληροφοριακό υλικό γύρω από την ιστορία των 300 νέων και η κ. Ελένη Θεοδωρακοπούλου  – Ρουσσοπούλου, η οποία παρουσίασε το βιβλίο του πατέρα της και συγγραφέα Χρήστου Ρουσσόπουλου με τίτλο «Η ΚΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», ο οποίος πολέμησε στην Κρήτη και έζησε τα γεγονότα της μάχης, της αιχμαλωσίας, αλλά και της επιστροφής του μετά από 1 σχεδόν χρόνο στο χωριό του, στο σπίτι του και στην οικογένειά του, αποζημίωσαν το πολυπληθές ακροατήριο ταξιδεύοντάς το πίσω στο μακρινό 1941, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την άγνωστη στους περισσότερους ιστορία, αυτή των 300 παλικαριών από τον Έβρο και τη Θράκη που η μοίρα τους οδήγησε να πολεμήσουν σα νεοσύλλεκτοι στρατιώτες στο Ηράκλειο της Κρήτης, εναντίον των Γερμανών εισβολέων. Πρόκειται για την σειρά του 1941 (γεννηθέντων το 1920-1921) που κλήθηκε να στρατευθεί το Μάρτιο και να εκπαιδευτεί για να σταλεί στη συνέχεια στο αλβανικό μέτωπο, πλην όμως πριν προλάβει να αρχίσει η εκπαίδευσή τους τα γερμανικά φασιστικά στρατεύματα είχαν εισβάλλει στην χώρα από τα βόρεια σύνορα. Έτσι οι στρατευθέντες από το Ναύπλιο, οδηγήθηκαν με πλοία στην Κρήτη κι από εκεί στο Ηράκλειο όπου και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απόκρουση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που επιχείρησαν τον Μάιο του 1941 να καταλάβουν την Μεγαλόνησο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και ένα ιστορικό ντοκυμαντέρ – αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης. Επίσης αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο, από τις Ελένη Θεοδωρακοπούλου – Ρουσσοπούλου και Ερμιόνη Κοκκαλιάρη. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με τη συμμετοχή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών Κρήτης Θεοδόσης Αμπατζιάνης.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος κ. Καμπουρίδης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και το κοινό, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ΙΜΜΚ, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Μουρτίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Ροδόπης κ. Γιαννακάκης. Να σημειωθεί ότι χαιρετιστήριες επιστολές απέστειλαν ο Βουλευτής Έβρου κ. Δημοσχάκης (συγγενής του οποίου έχει σκοτωθεί στην Κρήτη) και ο Διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης κ. Μαμαλάκης, το οποίο έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου του Χρ. Ρουσσόπουλου.

Από τους οργανωτές επισημάνθηκε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό των Θρακιωτών που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται τόσο στη Θράκη όσο και στην Κρήτη και πως ενώ για την Ροδόπη και την Ξάνθη υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές για αγωνιστές που προέρχονται από τους δύο νομούς, εν τούτοις ουσιαστική έρευνα και μελέτη δεν έχει γίνει. Όσοι από τους συμπολίτες μας γνωρίζουν κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, ας έρθει σε επαφή με το Σύλλογο Εβριτών για την αξιοποίηση της πληροφορίας και την περαιτέρω διερεύνησή της.