ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ένας παραδοσιακός γάμος… ένα αντρόγυνο, τα προικιά και 150 χορευτές θα ξεσηκώσουν τους Κομοτηναίους και θα τους συνεπάρουν σε ένα γαμήλιο ταξίδι στο χρόνο!!! Αυτή την Παρασκευή 15 Ιουνίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας “Ο Εύξεινος Πόντος” σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής θα πραγματοποιήσουν την θεατρική αναβίωση του ποντιακού παραδοσιακού γάμου. Η έρευνα του Στέλιου Νικολάου καθώς και τα στοιχεία από την λαογραφική καταγραφή των προσφύγων της δεύτερης γενιάς από τα Κασσιτερά του Ν.Ροδόπης θα αναβιώσουν στο έπακρο ένα πολύ αγαπητό και ιδιαίτερο έθιμο όπως είναι ο γάμος. 
Το δρώμενο θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής από το κτίριο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής στην οδό Αγ.Γεωργίου, θα περάσει από την πλατεία, την οδό Βενίζελου και θα καταλήξει στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου και θα ολοκληρωθεί το τελετουργικό.
Ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου “Εύξεινος Πόντος” Στέλιος Νικολάου ευχαρίστησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και την πρόεδρό του Σοφία Μενεσελίδου για την στήριξη αλλά και όλους όσους θα συνδράμουν για την πραγματοποίηση του δρωμένου όπως την σκηνοθέτιδα Άννυ Μαχαιροπούλου, τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής για την παραχώρηση του χώρου του, τα αδέρφια Ανδρέα και Χρήστο Χριστοδούλου, τον Ιππικό Όμιλο Κομοτηνής για την παραχώρηση των αλόγων, την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον μητροπολίτη μας για την παραχώρηση του ναού και την γενικότερη υποστήριξη, τον Σύλλογο Ποντίων ‘Τα Κασσιτερά και την Χρύσα Μαυρίδου για την βοήθεια της στα κείμενα”. 
Από την μεριά της η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής τόνισε την σημαντικότητα του εγχειρήματος αυτού το οποίο έχει μόνο να διδάξει πολιτισμό και ιστορία αλλά και τα έθιμα του ποντιακού λαού αλλά και να αποτελέσει μάθημα ιστορίας για τους νέους μας που θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως πορεύονταν οι προπάτορες έστω και μέσο ενός λαικού δρώμενου. Το ΔΗΠΕΘΕ και ο Δήμος Κομοτηνής αγκαλιάζουν πάντα προσπάθειες που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και ότι αφορά την πολιτιστική κληρονομιά μας συμβάλλοντας εμπράκτως στην στήριξη των συλλόγων που θέλουν να πραγματοποιήσουν τέτοιες δράσεις.
Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί γλέντι στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Γλέντι το οποίο θα συνδυαστεί και με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου “Εύξεινος Πόντος” με τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου να σέρνουν πρώτα το χορό.