Έρχεται η εθελοντική μείωση κατανάλωσης – Πώς θα λειτουργεί, ποιους αφορά

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής από 1η Δεκεμβρίου προετοιμάζεται από τον  ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ο σχετικός Μηχανισμός δημοπρασιών εθελοντικής μείωσης κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός αυτός στόχος μείωσης της κατανάλωσης κατά 5% σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αφού οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα λειτουργεί ο Μηχανισμός, θα νομοθετηθεί το πλαίσιο, θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα χρειαστούν και θα εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο Κανονισμός των Δημοπρασιών, ώστε ο Διαχειριστής να προχωρήσει στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους και την εγγραφή τους στο σχετικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί για να γίνει η πρώτη δημοπρασία.

Οι ώρες αιχμής

Στόχος είναι η μείωση κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής, που στην Ελλάδα θα είναι οι ώρες 18:00-21:00 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων Νοεμβρίου, έκανε σύσταση προς τα νοικοκυριά να αποφεύγουν τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:  22 tips για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι

Η επιλογή της συγκεκριμένης ζώνης σημαίνει πως στο μέτρο θα ενταχθούν και τα Σαββατοκύριακα, εκτός από το 5νθημερο.

Ο Μηχανισμός πρόκειται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία αποζημιώσεων για τις εθελοντικές μειώσεις κατανάλωσης που θα προτείνουν οι επιχειρήσεις.

Ο νέος Μηχανισμός έχει στόχο να διασφαλίσει τη μείωση της κατανάλωσης από τις εταιρείες υψηλής και μέσης τάσης, μέσα από μειοδοτικές δημοπρασίες, από τις οποίες θα προκρίνονται εκείνοι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που θα διεκδικήσουν τις μικρότερες αποζημιώσεις.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News