Ιλχάν Αχμέτ: Κυβερνητικός εμπαιγμός των αγροτών με τον συμψηφισμό επιστρεπτέων προκαταβολών και κορωνοενισχύσεων

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής αργά χθες το απόγευμα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα τον συμψηφισμό των ενισχύσεων των αγροτών – καπνοπαραγωγών της Ροδόπης με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αρκετοί αγρότες και καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, για την οποία τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Παράλληλα, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Προς έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε πως όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών, μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και ενώ έχει παρακρατηθεί μέρος ή το σύνολο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με την αιτιολογία του συμψηφισμού, η ΑΑΔΕ έχει βεβαιώσει ως χρέος το ποσό που αποτελεί τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Στην ουσία χωρίς καμία προγενέστερη ανακοίνωση προς ενημέρωση των αγροτών από τους αρμόδιους φορείς, οι αγρότες αφενός δεν εισέπραξαν τις κρατικές ενισχύσεις ενώ παράλληλα εμφανίζονται ως οφειλέτες στο Ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου δε καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής και όχι μέρος αυτής, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ τους «υπενθύμιζε», ότι έως τις 29/7/2022 θα έπρεπε να καταβάλουν εφάπαξ ή σε δόσεις τα ποσά της επιστρεπτέας.

Διαβάστε επίσης:  Θέματα λειτουργίας της Π.Ε Ροδόπης έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών ο Νίκος Τσαλικίδης

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υποστήριξε ότι «από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται σε κάθε ΚΥΑ, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή και μέχρι να καθοριστεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αφού ολοκληρωθεί ο καθορισμός του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται η διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα».

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News