Νίκος Τσαλικίδης: Με εντολή του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένα μικρο απολογισμό της μέχρι σήμερα προσπάθειας κατάσβεσης της φωτιάς πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης

“Συνεχίζεται η προσπάθεια και ο συντονισμός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η δύσκολη μάχη για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο όρος συνεχίζεται, παρουσιάζοντας σημάδια ύφεσης. Το δύσβατο της περιοχής κι η έλλειψη πρόσβασης, οι αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που πλέον έχουν καλύψει τα πύρινα μέτωπα.

Ζητήσαμε περαιτέρω συνδρομή εναέριων μέσων, που είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης φωτιάς. Πρόκειται για τη δυσκολότερη πυρκαγιά που καταγράφηκε ιστορικά στην περιοχή μας λόγω της τοπικής μορφολογίας και του ανάγλυφου όπως και της οδικής πρόσβασης.-Δεν κινδυνεύουν οικισμοί ενώ οι επιχειρήσεις εστιάζουν στον έλεγχο της προς τα ανατολικά.

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε χθες η ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με το αίτημα που κατατέθηκε θα παραχθούν χάρτες πρώτης εκτίμησης αλλά και προϊόντα υψηλής ανάλυσης στα οποία θα απεικονίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η πληγείσα περιοχή. Τα προϊόντα αυτά θα αποτελέσουν χρήσιμη πρόσθετη πληροφορία στο έργο της αποκατάστασης , καταγραφής ζημιών, αλλά και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Διαβάστε επίσης:  ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης: Η Κυβέρνηση των Αρίστων για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη και ανεπαρκής είναι

Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με Βουλγαρία και υποστηρίζεται η προσπάθεια τους.”

Τι είναι το Copernicus

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της ΕΕ και την εταιρεία Mercator Océan. 

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων προερχόμενων από δορυφορικά και από επίγεια, αερομεταφερόμενα και θαλάσσια συστήματα μέτρησης, για την παροχή πληροφοριών που βοηθούν τους παρόχους υπηρεσιών, τις δημόσιες αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Οι χρήστες του προγράμματος έχουν ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες πληροφόρησης.

 

Ακολουθήστε τον Δίαυλο 92,4 στο Google News